Risico’s bij placenta consumptie

De risico’s bij het capsuleren van placenta’s zijn niet groot wanneer jij (en je placenta specialist) veiligheids- en hygiëneprotocollen in acht neemt. Ik werk volgens Bloodborne Pathogens for Placenta Encapsulation Professionals en Hygiënecode HACCP.

Risico’s op een rij

  • Onhygiënische omstandigheden
  • Verkeerde schoonmaaktechnieken
  • Pathologie. Wanneer de placenta na de geboorte naar de afdeling pathologie wordt gestuurd is de kans dat er chemicaliën gebruikt zijn aanzienlijk. Moet jouw placenta voor onderzoek weg, vraag dan of de afdeling pathologie uit de voeten kan met een klein deel van de placenta. Bewaar de rest volgens de instructies en wacht af of de placenta geschikt is. Een zieke placenta moet je niet willen consumeren.
  • Niet goed gedroogde placenta

Contra-indicaties voor prepareren

  • Een met chemicaliën verontreinigde placenta (bij de afdeling pathologie)
  • Een placenta die langer dan 4/5 uur op kamertemperatuur is geweest
  • Een placenta die meer dan 72 uur in de koelkast heeft gelegen (zonder in te vriezen)
  • Een placenta met slijmerig, taai bloed
  • Wanneer er tijdens de zwangerschap/bevalling een baarmoederinfectie was of een ontsteking aan de vliezen
  • Zwaar roken tijdens de zwangerschap
  • Zwaar druggebruik tijdens de zwangerschap
  • Kanker aan de placenta (choriocarcinoom)
  • Bepaald medicijngebruik tijdens de zwangerschap