Veelgestelde vragen

Placenta levensboomDe meest gestelde vragen over het capsuleren en consumeren van de placenta verzamel ik hier. Heb je nog andere vragen? Aarzel niet om ze te stellen, ik beantwoord ze graag.

Hoe bewaar ik mijn placenta?

Plaats je placenta zo snel mogelijk na geboorte (maar uiterlijk binnen vier uur) in de koelkast op maximaal 4 graden Celcius. In een schone bak met goed sluitende deksel, of in 2/3 ziplockzakken over elkaar.

Kan je capsuleren na een ruggenprik?

Ja.

Kan ik capsuleren na een ziekenhuisbevalling?

Ja. Zorg wel dat ze in het ziekenhuis weten dat jouw placenta bewaard moet worden en in de koelkast geplaatst. Help ze bij een keizersnede extra herinneren.

Kan je capsuleren met meconiumhoudend vruchtwater

Ja, dat kan.

Kan je capsuleren wanneer ik medicijnen gebruik in mijn zwangerschap

Dat hangt af van de medicijnen. Over het algemeen kan je zeggen dat medicatie die veilig is voor borstvoeding ook geen bezwaar geeft om te capsuleren.

Kan mijn ingevroren placenta gecapsuleerd worden

Wanneer de placenta destijds binnen vier uur in de koeling is gedaan en niet langer dan zes maanden bevroren is geweest sowieso. Ligt de placenta langer in de vriezer dan moet je de placenta goed controleren op bevriezing (‘frostbite’). Na zes maanden invriezen zullen de meeste hormonen en voedingsstoffen verdwenen zijn.

Kan mijn placenta gecapsuleerd worden na een keizersnede

Wanneer je placenta na de geboorte niet wordt ‘vervuild’ na de geboorte en zoals na een vaginale geboorte binnen vier uur in de koeling wordt geplaatst kan ze gecapsuleerd worden.

Kom jij mijn placenta halen?

In principe zorg je er zelf voor dat je placenta bij mij thuis komt. Als dat niet lukt is er de mogelijkheid om met mijn hulp een koeriersdienst in te schakelen.

Hoe komen de placentaproducten bij mij?

In principe haal je alles bij mij thuis op. Uiteraard kan ik (op jouw eigen risico) alles goed verpakt en aangetekend versturen met Postnl (aangetekend tarief).

Kan ik capsuleren na een lotusgeboorte?

Nee, een volledige lotusgeboorte (waarbij de placenta met het kindje verbonden blijft totdat de navelstreng vanzelf loslaat) capsuleer ik niet. Een halve lotus, waarbij de placenta met het kindje verbonden blijft tot ze vanzelf geboren wordt en waarbij op een goed moment de navelstreng wordt doorgeknipt capsuleer ik wel, mits de placenta binnen vier (4) uur in de koelkast ligt.

Wanneer kan ik mijn placenta niet consumeren

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wanneer je je placenta niet meer kunt innemen. Lees hier meer >>>

Kan ik na een placenta print nog capsuleren?

Ja dat kan. Voor de kleurenprint gebruik ik voedselkleurstof van Wilton, dat is voedselveilig. Voor het capsuleren spoel ik het meeste van de verf af. Als je dat toch geen fijn idee vindt, kan ik een print met bloed maken.