De navelstreng

De placenta is natuurlijk een heel wonderlijk orgaan, maar het is natuurlijk niet compleet zonder de navelstreng! In dit artikel lees je meer over de werking van de navelstreng en deel ik wat mooie plaatjes met je!

streng 3De navelstreng is de verbinding (een soort buis) tussen de placenta en het kindje in de baarmoeder. De navelstreng zorgt voor de transport van voedingsstoffen en zuurstof naar het kindje toe en afvalstoffen van het kindje naar de placenta. De vaten worden beschermd en omgeven door het gelei van Wharton.

Bloedvaten

De navelstreng bestaat normaal gesproken uit twee slagaders en één ader. De ader vervoert voedselrijk en zuurstofrijk bloed van de placenta naar het kindje. De slagaders vervoeren de afvalstoffen van de vrucht naar de placenta. Soms is er maar één slagader ontwikkeld.

vaten

Valse knoop

Een valse knoop is een plek in de navelstreng die een beetje lijkt op een echte knoop, maar het niet is. Het is een soort plaatselijke uitstulping daar waar een van de drie vaten bijvoorbeeld iets langer is. Het is niet gevaarlijk, maar ziet er wel bijzonder uit.

Echte knoop

knoop 6Soms kom je ze tegen in de navelstreng: een echt knoop (meestal aangeduid met ’true knot’). Een volledige knoop in een navelstreng omdat een kindje dusdanig heeft bewogen/gezwommen in de baarmoeder dat hij/zij een volle knoop heeft gemaakt.

Is dat gevaarlijk? Helaas kan dat wel gevaarlijk zijn. Soms komen de vaten zo in de verdrukking dat een kindje niet meer voldoende bloed toevoer heeft.

Meestal gaat dit goed met dank aan de gelei van Wharton. In dit filmpje zie je hoe beweeglijk de knoop en streng toch zijn:

Navelstrenginsertie

Wat!!??? Niet schrikken! Dat is gewoon daar waar de navelstreng de placenta in gaat. En dat verschilt. Dat zijn variaties van normaal.

Soms zie je de navelstreng ongeveer in het midden de placenta ingaan:

navelstreninserties centraalPlacenta (9 van 114)klein

 

 

 

 

 

Vaak ook iets uit het midden:

navelstreninserties uit het middenknoop 5

 

 

 

 

 

Of nóg verder uit het midden:

navelstreninserties duidelijk uit het middencircum 3

 

 

 

 

 

Tot aan de zijkant:

navelstreninserties aan de zijkant

placentaboom trans

 

 

 

 

 

En soms gaat de navelstreng niet de placenta in, maar gaan de vaten via de vliezen naar de placenta, dat heet een velamenteuze insertie: