De invloed van placentaconsumptie op borstvoeding

borstvoedingEr zijn verschillende redenen waarom moeders ervoor kiezen hun placenta te consumeren. Eén daarvan is de invloed die het zou hebben op de melkproductie.

Onderzoek

Ik snap heel goed dat je -voordat je aan het eten van je placenta begint- hard bewijs wilt zien! Kom maar op met die cijfers, wat gebeurt er en met welke kans?

Helaas… Er is niet veel (goed, gedegen) onderzoek gedaan naar het eten van placenta. Waarom niet? Behalve dat het iet wat controversieel is, is het ook bijna onmogelijk. Elke placenta is verschillend. Elke moeder is anders en de fysieke en mentale gesteldheid van een moeder kan ook weer per zwangerschap verschillen… Tsja, logisch dat knalharde feiten moeilijk boven tafel te krijgen zijn, toch?

Toch onderzoek?

Er is in het verleden wel wat bescheiden onderzoek gedaan naar de invloed van placentaconsumptie op de borstvoeding. De resultaten zal ik hier kort beschrijven, zodat jij er je voordeel mee kunt doen!

  • Placenta as a Lactagogon, E. Soykova-Pachnerova, V. Brutar, B. Golova, E. Zvolska, 1954.
    Deze (kleinschalige) studie onderzocht het effect van het eten van placenta op het borstvoeden. De techniek om de placenta te drogen was vriesdrogen (dat is niet hoe ik placenta’s droog).

210 vrouwen aten hun placenta, 71 hadden een heel goed resultaat (toename van hun melk: 30 gram per voeding, de melk stroomde vanzelf), 110 goed (toename van hun melk: 20 gram per voeding) en 29 vrouwen hadden een ‘negatief’ resultaat (lees: geen vooruitgang van de melkproductie).

invloed op bv oz1 d

  • Hammett, Frederick. S. 1918. The Journal of Biological Chemistry, 36. American Society of Biological Chemists, Rockefeller Institute for Medical Research, original press: Harvard University

In deze studie kregen vrouwen ook placenta om te consumeren, 86% rapporteerde een toegenomen melkproductie binnen 4 dagen.
“Alle patiënten kregen gedroogde placenta, bereid zoals beschreven in doses van 10 korrels in een capsule, drie keer per dag. Er waren alleen moeders gekozen die een normale bevalling hadden gehad en alleen het gewicht van de kinderen die uitsluitend borstvoeding kregen. De groei van 177 kinderen werd bestudeerd. De mate van groei is toegenomen door de inname van de placenta door de moeder. De inname door de moeder van placentaweefsel stimuleert het voeden van het kind en het stimuleert de melkproductie gedurende deze periode, zodat de gewichtstoename van dag tot dag groeit. Meer dan bij moeders die geen placentaweefsel innemen.”

  • capsuleBensky/Gamble. 1997. Materia Medica, Eastland Press, 549

“Gemalen placenta werd gebruikt in 57 gevallen van ontoereikende borstvoeding. Binnen 4 dagen, was de melkproductie van 48 vrouwen aanmerkelijk toegenomen, en de rest volgde in de volgende drie dagen.”

  • McNeile, Lyle G. 1918. The American journal of obstetrics and diseases of women and children, 77. W.A. Townsend & Adams, original press: University of Michigan

“Het is aangetoond dat het geven van gedroogde placenta aan vrouwen gedurende de eerste 11 dagen na de bevalling zorgt voor een toename van proteine- en lactosepercentage in de melk. Alle moeders kregen hetzelfde dieet en aan de controlegroep werd 0.6mg gedroogde placenta gegeven, driemaal daags gedurende de periode. Er zijn bepaalde verschillen te zien in het groeiproces van de twee groepen. Het is duidelijk dat het herstel van het gedaalde geboortegewicht is versneld door het consumeren van melk die onder invloed staat van de ingenomen placenta.”

infografic bv